Friday, 10 August 2018

Macam Mana Nak Buat Duit Dengan Berblogging?

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Its been a longgggggggggggggg time since aku tak update blog and I think bila dah sambung study nanti aku nak teruskan update. In Shaa Allah :) Aku patut tukar header, sidebar punya title, jenis font, tema blog, semuanyalah! Sebagai bukti yang aku semakin dewasa so kenalah matangkan sikit blog ini. Ehek. Matang lah sangat.

Okay so waddup gais. Assalamualaikum bloggers dan bukan bloggers. Student Kecik dah buat comeback yeah! Haha. (Ye tahu aku cakap sorang-sorang. Dah tu) Okay back to the topic, since aku pernah screenshot Nuffnang aku dan post di status whatsapp 2 days ago *omg whatsapp dah ada status guys, dulu main fb jee*, adalah member-member aku reply dan tanya macam mana nak buat duit dengan blog? Hanya dengan BLOG, duduk lama-lama depan laptop berejam, besarkan cushion, lepastu kau boleh jana income? C'mon beb macam mana nak buat.

Stop kejap.

Sejujurnya, masa aku buat Nuffnang nih umur aku masa tuh maybe Form 2. I dont even know anything tentang cara nak cari duit guna iklan. Apa yang aku tahu is aku ambil tempahan edit blog and orang akan bayar guna topup. Yes, i'm a noob! 

Kelakarnya aku punya Nuffnang tak cecah RM50 lagi. 
Jadi, amatlah tidak sedar diri aku buat post ini sebab tak setanding dengan bloggers yang lain. Beratus ratus boleh dapat huhu T___T
Anyways, aku dah janji dengan mereka untuk menerangkan apa itu Nuffnang.
Jadi, janji harus dicapati bukan?
Let's proceed 

nuffnang glitterati blogger

Apa itu Nuffnang? Aku sebenarnya masih samar-samar tentang Nuffnang ini walaupun dah bertahun mendaftar. Jadi, untuk bagi kalian semua faham, Nuffnang ini merupakan satu komuniti yang menghubungkan antara pengiklan dan blogger. Nuffnang nih sebagai medium pengiklanan. Macam kau blogger yang membantu Nuffnang untuk promosikan iklan-iklan dia. Jadi kalau blog kau ramai visitors dalam sehari, lepastu visitors tekan iklan-iklan tersebut, Nuffnang akan salurkan kau duit dalam RM0.20/RM0.25. Okaylah tuh kan? Siapa nak bagi kan? 

Okay ini ialah CPUV (COST-PER-UNIQUE-VISIT) CAMPAIGNS
These are earnings from banner ad campaigns according to the number of clicks the advertiser bought from your blog at the end of the campaign period. Maksudnya, blogger akan dapat pendapatan melalui banner yang dipasang dan mengikut berapa banyaknya Unique Visit yang masuk ke blog korang tiap hari. Unique Visit ini ialah pengunjung yang datang ke blog engkauorang. Begitulah cerita dia. Kalau nak ketawa tengok jumlah pendapatan saya, silakan :)


Ini pula ialah CPC (COST-PER-CLICK) CAMPAIGNS
These are earnings from banner ad campaigns according to the number of clicks the advertiser bought from your blog at the end of the campaign period. Ini yang aku cakap u guys boleh dapat RM0.20/0.25/0.50 bagi setiap banner yang diklik oleh pengunjung. Means that, Nan blogwalking ke blog aku, dia tekan banner iklan aku, aku dapat RM0.20. Macam harga gula-gula bukan? Haha.


Macam mana nak dapatkan beratus-ratus? Google! Banyak bloggers dah bocorkan rahsia macam mana nak tingkatkan pendapatan dengan Nuffnang. And In Shaa Allah aku pun nak belajar lepasni. Setakat nih aku letak dekat header dan sidebar. Tolong klik yee. Nanti aku klik kau orang punya balik. Hehe

Macam mana nak daftar? Ajar aku please! Nak duit jugak

Silalah daftar dengan sendiri. Dah besar kan? Lol

Untuk masukkan dalam blog, I'll update if ada yang request. That's all from me. Adios


 

Tuesday, 8 May 2018

Anis's Brownies *wink wink*

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


*THIS POST MAY HAVE A VERY LONG CAPTION. SCROLL DOWN KALAU MENYAMPAH*




Oke hai. Maafkan saya sebab buatkan korang gugur iman tengok especially yang duduk area Gombak, Shah Alam, Sg Besar mintak anis COD. HAHAHAHA. (ops sori tergelak) I would love to, tapi tak terdaya nak drive jejauh. Bawak kereta pun loqlaq lagi dok langgaq buntut kete orang.

Shh done melalut. “Makanan nih nama dia apa? KL Tower?  Towel? Berbelit lidah makcik menyebutnya. Cancel lah beli!” Haha. Chill makcik, pakcik. Saya percaya, RAMAI lagi yang tak tahu kewujudan Brownies Tower. Including akak yang kerja dekat kedai Rakan dan aunty Chartolle sebab bila aku tanya masing-masing blur cakap first time nampak(sebab aku tunjuk gambar). Terasa kembang jugak lah lubang hidung sebab cmon tu kedai kek kot! Aku yang kenalkan dekat diorang. Huhu. Ok, come, let me help you here.

Apa itu Brownies Tower? Kotlah ada tetiba yang blur juga sebab aku post kat story 2 hari lepas ahaha. Brownies Tower nih brownies yang disusun bertingkat-tingkat layer by layer. Kalau normal yang besar nih 5 tingkat lah. Dapatlah dalam 40 ketul brownies giant, so bajet-bajet lah dalam berapa orang yang makan. Agak-agak tak cukup sokay aku boleh tambah jadi 15 tingkat! Kot kot la nak sama tinggi dengan rumah flat dia. LOL. Kalau korang swipe kanan, itu Mini Brownies Tower. Dapatlah dalam 16 ketul brownies size sizhuka (tadi size giant) Sangat sesuai untuk bagi dekat someone atau kalau ko jenis alone, bagi diri sendiri makan sambil nangis tepi katil. Huhu

Memang wajib dihias ke dan hiasan dia boleh tak nak request sendiri? Brownies yang disusun tinggi-tinggi, kalau biarkan togel macam tuh, tak bermakna dik. Baik saya letak dalam kotak talam je. Yes! Brownies Tower nih cantik sebab dia makeup. (macam manusia lah. Eh?) Dan dear cust yang berminat dengan Brownies Tower, awok boleh request nak topping apa. Kalau dalam gambar ini ada Nutella (sumpah xkedekut), Strawberry, Kinder Bueno, m&m, kacang. You can put anything on it (salted caramel, coconut flakes, cornflakes, kitkat, cheese anythingggg). Kalau nak rare letak cili burung ((omputih suka combinekan flavour coklat dengan cili apa))

Takut nak order sebab… HARGA? Okay you know what, macam inilah. Saya suka comparekan harga brownies saya dengan yang lain. My customer je tahu. Anis’s Brownies menawarkan brownies dengan harga terendah! So this tower tidaklah terlalu mahal In Shaa Allah. Dahla tantek, murah pulak tu. Tak takut rugi ke chuolls? ;)

Oh btw, Hari Ibu kan nak dekat? Bosan lah asyik kek ja. Why not try Brownies Tower? Hahaha
Open order untuk Raya juga.
Just let me know,
Maceh baca!
Ws 0122652514 sebelum terlambat