Saturday, 8 September 2018

Pengalaman Saya Menghadapi Ujian MEdSI di UPSI

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua! Alhamdulillah Anis dah tiwenty yrs old pada bulan Ogos yang lepas. Pada 3 Ogos yang lepas juga, Alhamdulillah Anis dapat berita gembira daripada pihak UPU bahawa Anis diterima menjadi mahasiswi di Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjung Malim, Perak. Anis ditawarkan Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Geografi dengan Kepujian. Walaupun pilihan pertama Anis subjek Bahasa Melayu, tapi tidak mengapalah. Mungkin rezeki Anis untuk subjek Geografi. Allah knows the best for me, right?

(klik untuk tumbesaran)

Kepada yang tertanya-tanya tuh, sebelum kita dapat diserap masuk ke dalam mana-mana Program Pengajian Pendidikan Lepasan STPM/Setaraf di Institut Pengajian Tinggi Awam, pemohon-pemohon perlu mengambil dua ujian, which is Ujian MEDSI dan Temuduga/Ujian Khas. Haa, bukan mudah tau untuk menjadi seorang pelajar U dalam program ini. Kalau kita tak lepas Medsi, kita tak boleh pergi ke temuduga. Begitu juga kalau lulus ujian Medsi, tapi gagal part temuduga, kita tak lepas juga dapat program itu. Syukur Anis lulus kedua-dua ujian walaupun semasa interview depan panel, few questions jugaklah Anis SALAH JAWAB tapi CONFIDENT. Haha. Confident itu penting! Kalau Anis sempat, Anis akan kongsikan pengalaman Anis ditemuduga okay =)

Oh ya, dan pada 1 September 2018, Anis telah selamat mendaftar sebagai salah seorang student UPSI ambilan September 2018/2019 peringkat degree. Jadi sekarang, Anis menetap di Kolej Ungku Omar dan jumpalah kawan-kawan baru yang macam-macam heei (hal dalam Perak) duduk Perak kan cakaplah Perak. Haha. Okay settle mukadimah -_-

Apa itu ujian MEdSI? 

Ujian Inventori Pemilihan Pendidik Malaysia [Malaysian Educators Selection Inventory (MEdSI)] ialah suatu ujian pemilihan untuk kemasukan ke Program Pengajian Pendidikan Lepasan STPM/Setaraf di Institut Pengajian Tinggi Awam. Soalan dalam ujian ini adalah berbentuk psikometrik.

- Sumber After School

Jumlah soalan yang wajib dijawab oleh calon adalah sebanyak 300 soalan dalam masa 1 jam. Format soalan terbahagi kepada 4 bahagian berikut :

Bahagian 1 (personaliti 110 soalan)
Bahagian 2 (minat kerjaya- 60 soalan)
Bahagian 3 (nilai integriti 70 soalan)
bahagian 4 (kecerdasan emosi 40 soalan)

Contoh-contoh soalan yang Anis tunjuk nih, dapat daripada google tau. Jadi, guna buku. Sekarang zaman canggih nih, jawab soalan guna komputer. Jadi, kita jawab sama macam jawab ujian komputer masa nak ambil lesen L. Hehe :p Kita tinggal nak tick tick ja jawapannya.



Untuk pengetahuan kalian semua, ujian ini sebenarnya nampak jea belambak gila 300 soalan. Tapi, percayalah masa yang diambil untuk menjawab tak sampai 40 minit pun. Jawapan mestilah dari hati. Tak perlu nak fikir panjang. Baca sekali dan terus jawab. Barulah dapat mencerminkan personaliti kita yang sebenar. Tapi tipu-tipulah sikit hihi

So, Anis sampai lambat masa haritu. Walaupun tempoh perjalanan 40 minit je dari rumah huhu. Apa yang Anis boleh share ialah ;


  • Sangat Setuju
  • Setuju
  • Memusakan
  • Tidak Setuju
  • Sangat Tidak Setuju

JAWAB SANGAT SETUJU/SANGAT TIDAK SETUJU sahaja! Try abaikan yang jawapan lain sebab kita kena confident ! Perlu apa? CONFIDENT.

Pakaian? formal lah. Perempuan baju kurung , lelaki kemeja bertali leher kasut bertutup. Walaupun ujian dia sekejap ja tapi kena kemas-kemas juga okeh.

Bawa slip ujian, IC, dan pen sebatang. Tuh je. Otak jangan tinggai okeh. Hehe

Sekian, wassalam~





 

Friday, 10 August 2018

Macam Mana Nak Buat Duit Dengan Berblogging?

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Its been a longgggggggggggggg time since aku tak update blog and I think bila dah sambung study nanti aku nak teruskan update. In Shaa Allah :) Aku patut tukar header, sidebar punya title, jenis font, tema blog, semuanyalah! Sebagai bukti yang aku semakin dewasa so kenalah matangkan sikit blog ini. Ehek. Matang lah sangat.

Okay so waddup gais. Assalamualaikum bloggers dan bukan bloggers. Student Kecik dah buat comeback yeah! Haha. (Ye tahu aku cakap sorang-sorang. Dah tu) Okay back to the topic, since aku pernah screenshot Nuffnang aku dan post di status whatsapp 2 days ago *omg whatsapp dah ada status guys, dulu main fb jee*, adalah member-member aku reply dan tanya macam mana nak buat duit dengan blog? Hanya dengan BLOG, duduk lama-lama depan laptop berejam, besarkan cushion, lepastu kau boleh jana income? C'mon beb macam mana nak buat.

Stop kejap.

Sejujurnya, masa aku buat Nuffnang nih umur aku masa tuh maybe Form 2. I dont even know anything tentang cara nak cari duit guna iklan. Apa yang aku tahu is aku ambil tempahan edit blog and orang akan bayar guna topup. Yes, i'm a noob! 

Kelakarnya aku punya Nuffnang tak cecah RM50 lagi. 
Jadi, amatlah tidak sedar diri aku buat post ini sebab tak setanding dengan bloggers yang lain. Beratus ratus boleh dapat huhu T___T
Anyways, aku dah janji dengan mereka untuk menerangkan apa itu Nuffnang.
Jadi, janji harus dicapati bukan?
Let's proceed 

nuffnang glitterati blogger

Apa itu Nuffnang? Aku sebenarnya masih samar-samar tentang Nuffnang ini walaupun dah bertahun mendaftar. Jadi, untuk bagi kalian semua faham, Nuffnang ini merupakan satu komuniti yang menghubungkan antara pengiklan dan blogger. Nuffnang nih sebagai medium pengiklanan. Macam kau blogger yang membantu Nuffnang untuk promosikan iklan-iklan dia. Jadi kalau blog kau ramai visitors dalam sehari, lepastu visitors tekan iklan-iklan tersebut, Nuffnang akan salurkan kau duit dalam RM0.20/RM0.25. Okaylah tuh kan? Siapa nak bagi kan? 

Okay ini ialah CPUV (COST-PER-UNIQUE-VISIT) CAMPAIGNS
These are earnings from banner ad campaigns according to the number of clicks the advertiser bought from your blog at the end of the campaign period. Maksudnya, blogger akan dapat pendapatan melalui banner yang dipasang dan mengikut berapa banyaknya Unique Visit yang masuk ke blog korang tiap hari. Unique Visit ini ialah pengunjung yang datang ke blog engkauorang. Begitulah cerita dia. Kalau nak ketawa tengok jumlah pendapatan saya, silakan :)


Ini pula ialah CPC (COST-PER-CLICK) CAMPAIGNS
These are earnings from banner ad campaigns according to the number of clicks the advertiser bought from your blog at the end of the campaign period. Ini yang aku cakap u guys boleh dapat RM0.20/0.25/0.50 bagi setiap banner yang diklik oleh pengunjung. Means that, Nan blogwalking ke blog aku, dia tekan banner iklan aku, aku dapat RM0.20. Macam harga gula-gula bukan? Haha.


Macam mana nak dapatkan beratus-ratus? Google! Banyak bloggers dah bocorkan rahsia macam mana nak tingkatkan pendapatan dengan Nuffnang. And In Shaa Allah aku pun nak belajar lepasni. Setakat nih aku letak dekat header dan sidebar. Tolong klik yee. Nanti aku klik kau orang punya balik. Hehe

Macam mana nak daftar? Ajar aku please! Nak duit jugak

Silalah daftar dengan sendiri. Dah besar kan? Lol

Untuk masukkan dalam blog, I'll update if ada yang request. That's all from me. Adios