Friday, 19 April 2019

Currently..


This semester is too hectic and sometimes I hope I would have just a chance to fall asleep and I could wake up without any pressure and rush then.....


THANKS FOR READING. DROP YOUR COMMENT PLEASE?

Sunday, 16 December 2018

Resepi Puding Karamel


بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم | Assalamualaikum and hai (harap ada orang baca :p)


Bulan puasa yang lepas, Anis tunggu keputusan UPU, jadi daripada tak buat apa-apa, tolong emak buat kuih. And adalah buat bisnes kuih sendiri, ala senang je. PUDING KARAMEL. Siapa ja yang tak suka puding karamel nih? Angkat tiak sikit. Majoriti ramai suka oke. Makan masa sejuk-sejuk tuh, ehmmm sedapnya. Tapi AWAS! Tak digalakkan makan hari-hari tau. Mau kena diabetes weh. Sayangi buah pinggang anda. 

Sebenarnya dah lama save dalam phone and teringin nak buat post. Sekarang baru free kan. So emm let's start ! :D

Bahan-bahan Puding Karamel:

 4 biji telur
 1 tin susu cair
 1/2 cawan gula halus

Bahan Karamel:

 1 cawan gula


 ((anis guna 6 biji telur sebab nak buat besar. So optional korang nak guna berapa biji pun ok))
Langkah pertama. Pukul telur dan gula guna mixer. Jangan pukul lama sangat eh biar mereka berdua bersatu je. Eh macam lagu Forteen.


Langkah kedua: Masukkan susu cair lepastu mixkan lagi. Jangan lama-lama jugak tau! Okeh puding dah siap. Senang gila kan? Pejam mata pun boleh. Heh *riak. Tinggalkan adunan nih and kita buat karamel dia yanggg sedapp dan menggemukkan tuh pulak.


Langkah ketiga is masukkan secawan gula dalam kuali @ periuk @tak kisah lah nak guna apa. Yang penting besi. jangan guna plastik pulak. Heheh. Hidupkan api kecil jea. Masa buat karamel nih slow and steady. No need to rush giteu.


I bantai guna sudip kayu yang dah nazak. Pun boleh uolsss. Jangan guna senduk plastik dah lah. Suhu gula nih tinggi and AWAS! Jangan sampai terpercik ke tangan ke muka ke. Jatuh saham nanti. Kacau-kacau tau


Hasilnya gula tadi jadi amber colour. Nih laa karamel. Okay dah tutup api cepat-2 jangan sampai hangus. Nanti nak makan pun tak lalu sebab pahit


Langkah keempat. Mula-mula ratakan marjerin/butter dalam loyang. Then tuangkan karamel tadi and ratakan cepat-cepat. Nanti dia keras dah rosak.


Langkah kelima. Tuangkan adunan puding atas karamel yang dah keras tadi. anis tapis dulu sebab taknak berbuih sangat. Nanti tak cantik (tapi memang tak cantik pun huhu)






Lastttt step is. KUKUS! Kukus nih tunggu lah dalam 30/40 minit. Kejap jea masaknya. Okay itu jea. Senang kan? Give it a try okay


Terbalikkan atas pinggan/tray. And potong ikut suka hati. DONEEEE~





 

THANKS FOR READING. DROP YOUR COMMENT PLEASE?