Monday, 30 July 2012

Freebies Cursor-cursor comel

Hari ni Anis tak ade kerja, so nak cari kerja, Anis nak bagi korang cursor .. Actualy bukan Anis buat pun :3, Anis curik dekat EGO-BOX so credit kat blog tu. Kalau korang ambil, komen eh :) Tak tau nak masukkan dalam blog ? Search je google ...

Butterfly Cursors
http://ego-box.com/cursors/62.ico
http://ego-box.com/cursors/63.ico
http://ego-box.com/cursors/65.ico
 http://ego-box.com/cursors/66.ico
 Flower Cursors
http://ego-box.com/cursors/27.ico
 http://ego-box.com/cursors/28.ico
 http://ego-box.com/cursors/30.ico
 http://ego-box.com/cursors/86.ico
Riben Cursors
 http://ego-box.com/cursors/33.ico
 http://ego-box.com/cursors/35.ico
 http://ego-box.com/cursors/36.ico
Itu je. Babai . 

Sunday, 29 July 2012

Perjalananku Menuntut Ilmu di SMKBS 2 pada Bulan Ramadhan

Haa, hambek, panjang tajuk skema Anis -____-
Daripada blog ni berhabuk tanpa post-post yang dahsyat #lah sangat .. Yang penuh dengan labah-labah kaki panjang dan kurus .. baik Anis menghupdate post pasal yang berlaku di depan mata .. Yang hari-hari Anis nampak dan buat .. Yang Anis dah muak nak buat lagi .. k lah .. membebel pulak ..

Anis tunggu bas dengan Syafiqah, Illya, adik Anis, adik Illya dan adik Qistina . Tunggu je la bawah pokok walaupun cuaca panas terik .. pakcik pon sekejap laju, sekejap macam siput #ni bukan mengumpat eh :) .. Nasib baik ada sebatang pokok yang agak tua .. k sebenarnye memang dah tua dah pon .. sembang-sembang, makan-makan, picnik-picnik #yang ni tipu..kan puasa .. Acik dah sampai naik laa bas .. Sekarang ni aircond bas dah rosak, terpakselah membukak tingkap untuk mendapat udara segar..tapi yang dapat, asap bas -,-

Lepas tu, badan kedepan, kebelakang sebab berhenti dari setiap rumah, ke rumah kan .. macam berselang-selang pulak .. haha k pastu pergi sekolah, turun bas #ni pon nak cerita

Masuk sekolah, terus beratur dalam dewan Umar ... dengan sepadat-padatnye dan sepanas-panasnye duduk lah dalam tu .. Memang hari Isnin hari yang Anis tak suka sebab ada perhimpunan dan esok lah hari Isnin .. huhu.. nak nyanyi lah, nak dengar ucapan lah, ape lah, rase nak tidur je dalam tu ..

Then, masuk kelas .. Kadang-kadang tak de lah belajar sangat .. kalau time sejarah bukan waktu berpuasa..kelas Anis ade lapik kat lantai.. kitorang berpicnik kat situ, makan-makan .. haha .. jahat kan ? Setakat ni tak pernah kantoi :p

Kalau bulan puasa kitorang naik surau ..

Dah habis belajar, dengar bunyi loceng je terus lari macam kambing keluar kandang #ehem . Kalau malas lari merangkak .. setiap hari Isnin sampai Rabu, kitorang tunggu acik ambik nak balik bawah pokok..kalau orang dah habis lalu lalang baru kitorang duduk kat situ :) Best .. eceh .

Sampai sini je lah untuk hari ni .. terimalah senyuman adikku & aku .

Friday, 27 July 2012

Doodle Hari ni Je

Ehem-ehem, tadi balik tuition, Anis bosan, bukak Photoshop terus buat doodle, tapi dua je sempat..cincai-cincai je Anis buat .. Hmm. terase malas la nak pergi sekolah sebab sekejap je.. Tapi, Sains ade buat aktiviti, rugi pulak kan tak pergi :( .. Huaaa !
Doodle purple : Selamat Berpuasa ye .
Doodle pink : Fighting ! Tahan lapar dan dahaga..pi sekolah cepat..

Thursday, 26 July 2012

Letih

Lame nye tak update, 2 hari dah T^T..Korang mesti terase bosan kan bila singgah sini,
Letih nya lah pergi sekolah, seb baik balik awal & setiap Hari Jumaat, tiga jam lebih je kat sekolah !
Wuuhuu, ceria :D

Okey, Anis sebenarnye tak tau nak update pasai pa .. jadi entry hari ini pendek, kontot dan ringkas je naa..hehe. Jangan marah aa..
Ni pon Anis senyap-senyap masuk bilik, padahal tadi buat kerja sekolah Geografi ... 1/8/2012 nanti UP 2..hhuhu..doakan Anis yek

Bai >.< Assalamualaikum . Jangan ponteng-ponteng puasa, Allah maha mengetahui :)

Tuesday, 24 July 2012

Underline Berbackground + Hover

K tutorial ni Anis saje nak buat .. memang ada motif .. tapi motifnye ialah bagi tak nak kod underline lama Anis hilang -,- Yeah, memang karut ..

Nak tengok preview ke ? Sory, tak ade, korang cube dulu baru korang tau..hehe
Bukak Edit Html, tekan Ctrl+f, cari kod
u {
Kalau korang tak ada kod u {, korang cari kod
/* Header
Pastu, paste kod u { di ATAS /* Header eh . Lepas tu, copy kod Anis bagi ni, paste dekat BAWAH u {

text-decoration:none;
background: #FFE1EC;
-webkit-transition-duration: 2s;
color: #111;
-moz-border-radius: 3px;
filter:alpha(opacity=100);
-moz-opacity:1.0;
opacity:1.0;
border-radius: 5px;
padding-top: 1px;
padding-bottom: 1px;
padding-left: 2px;
padding-right: 2px;
}
u:hover {
background: #FAAFBE;
color: #fff;
-webkit-transition: 1s;
}
Sekarang korang boleh save, tapi sebelum tu, tukar lah kod warna yang Anis merahkan tu cari dekat >> sini .
Bye :)

Pencarian Super Bloglist 2nd Half Year 2012 by Blog Fadzmie

Nak join ? Klik banner k :)

Monday, 23 July 2012

Giveaway : Saya Nak Kad Raya

Klik header Miss Z kalau nak join sekali :)
Anis ada siapkan tiga rangkap pantun ..

Miss Z dan Cik Purple nak bagi kad raya
Kepada semua pembaca blog mereka
Anis memohon maaf dipinta
Jika ada terkasar bahasa

Hari-hari makan Maggie
Makan Maggie perisa kari
Bila tiba Hari Raya nanti
Boleh tak nak mintak duit raya seguni ?

Sampai sini pantun daripada Anis
Harap lepas ni, muka korang jadi lebihh manis :)
Nak tanye, pantun ni best ke tragis ?
Kalau tragis jangan menangis :')

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak daripada Anis :)
Puasa tau .. hehe 

Freebies Doodle Muslimah (Selamat Berpuasa)

Alhamdulillah, doodle Anis menjadi semakin comel (ahaks !)
Sempena Bulan Ramadhan ni, Anis buatkan doodle muslimah pegang sehelai kertas yang bertulis "Selamat Berpuasa" :) .. Anis bagi ni, please lah ambil .. hehe (gurau)

Nak belajar buat doodle guna Photoshop ? Pergi ke blog Kak Paani cepat !
Kalau berkenan dengan doodle tu, klik gambar dan Save Image As .. Dan komen anda amat diperlukan .. Korang boleh buat header, letak di sidebar, dll
Bye, Assalammualaikum .

Sunday, 22 July 2012

Awesome GiveAway by Aina Mansor

Photobucket
Klik banner for join and for more information !! 
Anis join dan tag Syafiqah

Doodle Muslimah Warna Kuning

Err, perlu ke tajuk tu ada "warna kuning" ? Of course lah, kan rumah kuning dapat no.3 :p . Okey, petang tadi Anis belajar buat doodle muslimah guna Photoshop dari blog kak paani :) <-- Klik untuk belajar jugak !
Alhamdulillah, first time jadi sikit, then Anis padam sebab tak de motif 0,0 .. dan Anis buat lagi sekali, cam ni haa rupa doodle muslimah tu ..
Haa, hamek kau, besar aku letak :p .. Berminat ? Nak buat jugak ? Pergi ke >> sini ! Bai
# Owh, baru guwe ingat, aku padam sebab kepala die terbesar .. kalau korang tengok kentut berdarah korang xD !

Meniaga kat Bazar

Semalam, Anis, mak cik Syafiqah dan Datin Lily pergi niaga kat bazaar Ramadhan ... Letih gila tapi dapat cari experience .. haha . Anis tolong mak Anis meniaga je..Syafiqah ikut tolong, Lily pulak tolong mak dia. Kitorang jual kuih, 5 biji rm2 :)

Jual kuih karipap sardin&ayam, kuih lopis, kuih popia basah, kiuh keria, pulut panggang(udang), Cucur Badang(badak+udang) Anis yang bagi nama tu..he he..lagi jual kek gula hangus & cucur udang .. pergh ! sedap wehh #terliur tak ? Haha
Anis bubuh tiga gambar je nanti ade pulak yang pensan :p Hi hi
Pastu, Anis pergi ronda-ronda bazaar tu, nak beli untuk berbuka nanti .. Anis beli nasi tomato yang berharga rm 4 ..
Ambooi, sedapnye .. terliur tengok : 9
Air ? Mesti lah air Milo ais !
Pastu dah azan, balik berbuka dengan penuh selera .. 
Sebelum menutup bicara, Anis nak memohon maaf jika ade diantara pembaca entry ni pengsan ke, bukak puasa terus ke, (hanya nak menguji) Haha ..
Bai ! Jom pergi bazaar hari ni..Anis belanje : P

Freebies : Floral Background

Assalammualaikum, haa..puasa tak hari ni ? Hehe
Anis ade carikan beberapa floral background untuk korang :) Tak perlu susah-susah nak credit sebab yang ni Anis cari dekat backgroundlabs.com .. cuma perlu komen je ok.

http://www.backgroundlabs.com/thumbnails/t259.gif
http://www.backgroundlabs.com/thumbnails/t36.jpg
 http://www.backgroundlabs.com/thumbnails/t98.gif
http://www.backgroundlabs.com/thumbnails/t341.jpg
 http://www.backgroundlabs.com/thumbnails/t473.png
 http://www.backgroundlabs.com/thumbnails/t273.jpg
 http://www.backgroundlabs.com/thumbnails/t126.jpg
 http://www.backgroundlabs.com/thumbnails/t89.jpg
 http://www.backgroundlabs.com/thumbnails/t23.jpg
http://www.backgroundlabs.com/thumbnails/t167.jpg
 http://www.backgroundlabs.com/thumbnails/t149.jpg
 http://www.backgroundlabs.com/thumbnails/t508.png
Jangan lupa komen kalau ambil ye :) 

Saturday, 21 July 2012

New Design

Assalamualaikum :)
Sempena bulan Ramadhan ni, Anis saje nak tukar daripada blogskin ke washed denim ...
Itu header Anis .. memang simple
Ni blockquote Anis :
Selamat menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak :) Puasa jangan tak puasa !
Ni underline Anis .. :)
 Tab menu Anis yang joget 2 tu..haha
Post title dan sidebar title Anis .. dikira comel lah jugak #perasan :p
Bahagian sidebar Anis tak ade widget menyakitkan mata ..
Dan Anis buat semua ni hari ni sampai pukul 2:15 p.m .. maklumlah, tak tuition ..
K bai..Assalammualaikum

Giveaway : Saya Nak Hadiah Free by Nisa & Syakirah


DATELINE : 6/6/2012 - 28/7/2012
PENGUMUMAN PEMENANG :  RAHSIA
tag : Syafiqah & Siti Hajar
Join :)

Photoshop Tutorial : Warnakan anak Mata

BEFORE
AFTER
Assalammualaikum korang :) Sihat ? Puasa tak ?
Pergh ! Kuning giler mata dia .. jeles ni .. Lawa kan ? Nak buat jugak ? Jom buat.Sebelum tu, Anis belajar dari sini

Open gambar dekat Photoshop (ape-ape version pon boleh)
Create a New Layer
Select brush tool dan warnakan anak mata tu like this :-
Lepas tu klik dekat Filter > Blur > Gaussian Blur and adjust it like this :-
Click OK when you're done, Next click Normal layer beside the Opacity and change it to Overlay
Finally, my eyes turn to pink !
Nak buat mataa pelangi ? Korang cuma perlu brush dengan warna campuran  macam ni
Pastu buat step yang sama & tadaa ~
Bagi yang ade Photoshop, rugi weh korang tak try ..
Bai !