Sunday, 24 February 2013

Post Title Style 2

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamualaikum dan salam sejatera.
Punya rajin saya buat tutorial hari ni. Tapi takpe, Ainira request lagi. Macam mana nak buat post title macam ini. Iaitu daripada Skin Your Strawberry.

Dashboard --> Template --> Edit Html
Tekan f3, dan cari kode
h3.post-title, .comments h4 {
Tak jumpa cari kode
h3.post-title {
Kalau tak jumpa lagi, cari kode 
.post h3 {
Tetap tak jumpa? Haha. Cari kode
.post-title { 
Copy kod bawah ni dan paste dekat bawah kod atas tu. Gantikan je kod title yang lama.
 text-align: center;
font-size:  19px;
color: #585858;
font-family: PWSchoolsOut;
letter-spacing: 3px;
padding: 3px;
border-top:2px dotted #ffbdbd; border-bottom:2px dotted #ffbdbd;
background-image:url(http://2.bp.blogspot.com/-iTrQyY381AM/T6yHyTCsl9I/AAAAAAAAGag/mOkGl8Y3ejc/s1600/sparkles.png);
border-left:20px double #ffbdbd;
border-right:20px double #fffdbd;
border-radius:3px;
font-weight:bold;
font-style: italic;
margin-top: 10px;
margin-bottom: 10px;
}
 Tukarkan warna merah dengan warna feveret korang.
Apalagi, preview dan Save je :)
 

Tutorial Border Keliling Blog

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum ^__^
Telah direquest oleh Ainira di cbox.

Border keliling blog ni macam blog saya lah. Warna cokelat tu.

Dashboard ---> Template ---> Edit Html

Tekan f3 di keyboard dan cari kode :
.main-outer {
Kalau tak jumpa, cari kode :
 #content-wrapper {
 Okay, saya rasa anda dah jumpa, kan? Copy kode di bawah dan paste kan di bawah kode yang anda cari tadi
border: 16px groove #ffcaca;
Merah : Ketebalan border. Besar nombornya maka teballah border.
Biru : Gantikan dengan kode warna anda. Cari di html-color-codes.info  

Preview dan Save !
 

Siap Edit Blog Wahai Pemilik Hati

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamualaikum dan salam Sejahtera :)
Alhamdulilillah, setelah dua jam saya bertungkus lumus menyiapkan edit blog Wahai Pemilik Hati, siap jugak akhirnya ! Wahh, tak sangka dapat siapkan hari ni jugak. Okay,, sebenarnya Kak Atif Imani mintak anis tolong macam mana nak jadikan kepada Template Denim, lepas tu saya pun apa lagi. Tengah bosan asyik mengadap blog sendiri je. Saya pun cakap lah nak editkan free of charge.

Hehe, blog Kak Atif Imani jadi warna biru... Siap ada tab menu berawan lagi tau. Nak tempah? Klik banner atas sekali tu. Doodle dekat header tu pulak, saya buat . 


Nak tengok lagi besar ? Pergi ke

p / s : Harap pemilik nya suka ^_^
 

Saturday, 23 February 2013

Segmen header siapa paling awesome part 2

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Hadiah topup / dalam Malay (kad prabayar) kehkehkeh
RM 30
RM 20
RM 10

Klik header saya untuk join, ok :) !
 

Tempahan Edit Blog By Student Kecik

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


TEMPAHAN DITUTUP


Assalamualaikum dan salam sejahtera, saya tergerak hati nak buat tempahan edit blog. Belum ada portfolio atau bahan contoh lagi. So jom kita tengok pakej-pakej yang saya sediakan . 

PAKEJ :

Pakej 1

Edit full template (header, banner, cursor, footer, tab menu)

Pakej 2

Edit template (footer, header, tab menu sahaja)

Pakej 3

Header dan footer sahaja
Pakej 4
 Edit full blogskin (header dan banner)
GANJARAN BUAT SIAPA YANG MENEMPAH

Setiap blog yang telah diedit oleh saya akan direview dan dipromote blog selama tiga hari. Contohnya saya masukkan banner blog anda dan letak di atas blog. Blockquote / Cursor / Yang lain itu perkara asas. So saya tidak mengambil kira harga.

Syarat Untuk Membuat Tempahan

  1. Anda mestilah seorang yang sabar, tidak cerewet, jujur dan menghargai kerja orang lain. Manusia memang tidak boleh berubah, tapi akhlak boleh :)
  2. Saya akan memulakan kerja mengubah suai template setelah anda membuat bayaran
  3. Tidak menerima edit template network lain seperti tumblr. Hanya blogspot sahaja.
  4. Sebarang kerosakan dan ketidakpuashatian disebabkan saya, boleh lah menegur. Jangan lah diam sahaja, ok :)
  5. Saya memang menggunakan quote 'Customer always right' tetapi janganlah boleh nak mengarah saya dan perlakukan saya sebagai hamba anda (gurau je)
  6. Maaf jika saya gagal memenuhi citarasa anda. Bayaran boleh ditolak T_____T
Design Header
  1. Nama / tajuk blog. Contoh (Student Kecik Punya Blog)
  2. Warna yang anda nak. Boleh cari di http://html-color-codes.info/
  3. Gambar anda sendiri / doodle / hiasan tambahan.
  4. Boleh juga beri gambar contoh.
Design Blog
  1. Sila nyatakan warna tema blog anda. Sila cari di html-color-codes.info dan berikan kepada saya.
  2. Saya hanya menggunakan template Simple, Template Denim dan Template Classic. Pilih salah satu yang anda mahu. (template classic ialah template blogskin) Harga murah daripada template simple dan denim.
  3. Tulisan di Footer Blog. Gambar atau hiasan.
Cara Pembayaran
  • Saya hanya menerima pembayaran melalui topup sahaja. Harap maklum saya masih bersekolah.
Harga Melalui Pakej
  1. PAKEJ 1 : RM 10
  2. PAKEJ 2 : RM 5-RM 10
  3. PAKEJ 3 : RM 3-RM 5
  4. PAKEJ 4 : RM 3-RM 5
  5. HEADER BLOG SAHAJA : RM 3
  6. TAB MENU SAHAJA : RM 3
  7. BANNER SAHAJA : RM 3
Sebarang Pertanyaan ?
  1. FACEBOOK
  2. FANPAGE
  3. TWITTER
  4. ASK.FM
  5. CBOX
  6. EMAIL (anismeow98@yahoo.com)
TEMPAHAN DIBUKA SEKARANG !!



 

Segmen : Saya Suka Makan...

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Jom klik banner doraemon tu untuk join :)


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Suka makan tak? Aku suka makan. Sekarang ni kerja aku asyik makan aje. Tu lah berat badan nak berkilo-kilo . Pipi pun macam pipi beruang comel. Apa makanan feveret aku? Sebenarnya banyak makanan yang aku suka. Tapi yang sering aku order kalau makan kat luar, ialah Nasi Goreng Ayam. Correction, bukan Nasi Ayam, tapi Nasi Goreng Ayam. Sebab ... kejap. Tengok gambar ni dulu


credit kepada Google Images.

Sebab apa aku suka? Sebab ada ayam, sebab ada Sos, sebab ada Ayam campur Sos ! Ayam campur sos menjadi abstrak yang boleh membawa kepada obesiti (pedulikan. Ini ayat yang boleh menyewelkan orang) Emm dap nye, dapnye *krukk krukk bunyi perut . Ayam ni kalau aku lah, masak apa pun aku makan. Kalau yang nasi goreng tu jangan cerita lah, memang aku cekik je. Kikiki (>_<)

P/S : AKU SUKA DURIAN JUGAK !

Makan lah untuk hidup. jangan hidup untuk makan

TAG : BURGER DAN ROTI JOHN 
 

Segmen Template Siapa Paling Cantik

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum. Klik banner di atas untuk join ! :)
 

Quotes #1

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

I Love this Quote

 

Wink Wink Eyes

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum and hello. Since semalam hingga hari ni saya mengeksplore google macam mana nak buat doodle yang sangat lah comel. And finally i choose, Little Miss Paint Brush as my teacher without pay anything. Haha xD luls .. I just want to make simple doodle. Simple but .... cute of course. And here it is o_O


Simple right? Nampak? Bibir saya belajar dari blog Azzah Said. Finally, berjaya jugak buat bibir macam tu. Walaupun kecil / simple, nampak lah peningkatan sikit. Hew hew
 

Friday, 22 February 2013

Tutorial Buat Mata Yang Simple (Paint Tool Sai)

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


(Ctrl + click image for enLarge)

Telah direquest oleh Fiqah sejak 17 Februari yang lalu. Lama dah kan? lol sorry sangat aku baru buat. Tu pun tak seberapa. Kalau nak lagi mantap, rujuk gambar sifu doodle aku di bawah. Azzah Said lah orangnya.


Aku tidak sekreatif dia :'( Aaarrggh geram tengok mata atas tu. Tambah tambah lagi bibir yang sungguh sexy dan cute. Hihi
 

I'm Back

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Hai. Assalamualaikum. Terlalu busy untuk update blog. Tapi bab design memang rajin habis. Bab pemenang edit blog yang free tu aku dah bagitau pemenang. Private kan. Hehe jahat kan? Act aku bukan tak nak update, tapi aku nak limitkan penggunaan internet *cakap je lebih ni. Jangan percaya .

Okay lah. This is just a quick update. I want to jump to my tuition class now. JUMP? Haha, -.- *Saya malas sebenarnya nak pergi. Tapi demi PMR. 

Chow ~

Monday, 18 February 2013

Nak Kenal Tak Siapa Cinta Hati Student Kecik?

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum dan salam sejahtera . Hampeh tak blog aku? Hampeh kan, kan kan kan? Tak payah akap dah tawu dah T______T siapa nak tolong editkan? Hehe . Aku tengah mengalami sejenis penyakit yang menghilangkan segala skil aku dalam design blog. Cediih nya :'(

Back to our topic. nak kenal tak siapa cinta hati aku? Yup ! Aku sayang dia sangat sangat sangat sangat. Muah muah muah muah. Love you my baby. I love you so much ! Much much much . I hope you will be mine forever and ever. You handosome, cute and veri intelligent ! (gediknya aku, jangaan percaya ni perangai sebenar aku, PLEASE =_= '. Aku bukan jenis perempuan macam tu) *haha

Adakah gambar di bawah ni pakwe aku? Ohh bukan bukan =) Memang aku akan terkakang-kakang melalak sebab percaya bawah ni pakwe aku. Hensem sangat. Jangan tengok lama-lama. Runtuh iman kang. hehe gurau jelah ^_____^


So, siapa lah cinta hati kau wahai Student Kecik oooi? Okey, tentereng tentereng ! Jom scroll bawah together gether. Nak tau kan? Heee heee 


Dari kiri, Ray, Uteh dan Mebius atau Adik. Inilah kucing mmerangkap cinta hati saya. Comel kan diorang? Tapi saayang, Ray [yang kiri] dah mati masa umur dia baru dua bulan. Adik [yang kanan sekali] menjadi semakin montel dan menjadi gebu macam kucing parsi. Jantan tau.Yang Uteh tu pulak of course lah yang warna putih campur campur tu. Dia betina dan sangat pemalas nak cari bekas berak . And cita-cita aku..

AKU NAK JADI DOKTOR HAIWAN YANG DAPAT MEMBANTU / MERAWAT HAIWAN UNTUK JADI SIHAT !


   

Sunday, 17 February 2013

Tutorial Buat Banner Bentuk Bunga (Photoshop)

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum dan Hi semua ^____^
Tutorial ini telah direquest oleh Anis Amila. Eh nama sama ngan kita laa. 
Apa itu banner berbentuk bunga ? Tengok bawah ni
Untuk tutorial ini, saya menggunakan Photoshop yang kacak lagi bijak.

STEP PERTAMA


STEP KEDUA


STEP KETIGA


STEP KEEMPAT


STEP KELIMA


STEP KEENAM


STEP KETUJUH

KALAU TAK TAHU/FAHAM, SILA RUJUK DISINI (part define pattern tu)

STEP KELAPAN


STEP KESEMBILAN


STEP KESEPULUH

Nampak tak ada gambar kat tengah tengah tu ?

Opacity jadi  ataupun berapa-berapa yang sesuai.
Dah siap !
Bai ..

Freebies Doodle Saya Blogger

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum dan Hai semua ^____^
Aku ada buat freebies doodle sambil pegang papan bertulis "Saya Blogger"






Kalau nak, dipersilakan komen dulu tau
Bai ..

Saturday, 16 February 2013

Tutorial Doodle Baju Berpattern (Paint Tool Sai)

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Hi ^____^ 
Aku nak share dengan semua terutamanya dengan orang yang obses dalam mendoodle nie.
Macam mana rupa doodle ada corak dgn menggunakan SAI ?
Aku tak tahu lah. Yang garisan tak smooth tu sebab apa. Maybe time aku transparentkan kot : |
Okey, act tutorial ni aku belajar dari Munirah Be Readers. Means aku retutor. Credit to Munirah 

STEP PERTAMA


STEP KEDUA


STEP KETIGA


STEP KEEMPAT


STEP KELIMA


STEP KEENAM


STEP KETUJUH


DAH SIAP PUN !



Bye ..