Thursday, 25 December 2014

Jerawat !! Bagaimana Boleh Terjadi?

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum kalian !

Lately ni virus jerawat semakin banyak di muka ku yang seperti punggung bayi ini. Kah kah gurau. Dari T zone ke dahi dari dahi ke pipi dari pipi ke kuku(ni tipu dan mustahil). Paling ssadisnya dekat pipi aku ada jelawat yang bagi aku sangat SADIS. Bernanah )= Sekarang pun aku dah stop pakai krim malam sebab dah habis & aku tak beli lagi. Ni sebab kes mashalah wanita la seitap bulan confirm timbul jelawat. Baru parut nak hilang tumbuh lagi ARGH !!

Maaflah aku mungkin stress dengan kulit muka mengelupas sebab sunburn

Bila jelawat ni gedik-gedik timbul mulalah mood aku berubah.

  • *bila scara xsengaja terpantulkan muka dekat cermin* "Ahhhh menci nya itew tengok. ahli sihir barbie yang manew satu leh sesat kat cermin nie?"
  • *biasanya masa naik motor aku mesti usyar cermin sebab cahaya mtahari bleh buat muka aku cantik. Hahah* tapi sekarang. .................... .................. krik krik
  • aku bersyukur sebab cermin yang selalu aku duk bawak kehulu kehilir Abah dah buang dengan bergaya. Tapi aku dok kesal jugak laa. Abah buang pun sebab aku letak sepah-ii. okbai )';

Okay mari kita cekidaut punca-ii bagaimana jerawat terjadi. Dududuudududu
credit pada gambar

#Tips2 tanpa pakai produk apa-ii. (Yang ni aku buat carian google)

  • PENTING! Minum air masak


Rasanya kalian mesti dah tahu kan air masak ni penting. Lagi-ii untuk siapa yang jaga kesihatan & kecantikan tuu. Bukan takat sihat jaa tau, nak kuruih pun modal yang awak perlukan adalah air masak. Wow, Senangnya nak kurus !*tapi kenapa susah utk kita lakukannya?Kehkeh 

  • Minum Jus Tomato/Carrot/Timun *ni aku dapat dari blog sorang akak tu. tp aku lupa.
Cara dia, blend ja tomato atau carrot atau timun, Timun aku xsure sangat sedap ke tidak.*mcm x Tapi carrot dan tomato memang sedap lagi-ii campur susu. Lemak lemak , muka pun cantik. Ecewah !
  • Lendir Aloe Vera
Lendir lidah buaya ni memang top Meletop babum. Aku paling suka pakai ni. Kerat sikit lidah buaya, Picit2 lepastu terus sapu satu muka. Best weh wa cakap. Memang akan rasa gatal-ii. Lepas ja bilas lembut berlembut lembut kulit iolss. Cerah pun cerah Gituuu. Rela aku bawak motor pergi rumah kawan semata-mata nak amik lidah buaya ni Hahak

  • Pencuci Muka 
Mungkin jerawat tumbuh kat aku sebab aku salah pakai cleanser kut. Sungguh aku buntu dan main redah ja pakai cleanser. Hahaha, Ohh aku pakai Pencuci Muka Anugerah yang warna hijau tu. Paling-ii tak pun aku tak pakai apa2.  Hmm harus diberi perhatian ni

  • Jangan lupa Selawat yaa !^______^ 

8 comments:

Izzati Amira said...

nice sharing. thank you... hhihi

anis Sk said...

@Izzati Amira pleasure =)

Blo KWB said...

x nampak picture word face tu

anis Sk said...

@Blo KWB sy dah besarkan, Maaf n thanks ya (:

NurulS Nazi said...

wah,info yang sangat menarik^^ dapat tambah-tambah pengetahun am Nunu yang tak berapa nak banyak ni :) Terima kasih Anis^^

anis Sk said...

@NurulS Nazi Sama sama Nunu (: pengehtahuan kta share sama2 Heee

JJ said...

jerawat ni.. dia jeles kot.. pantang muka kita licin sikit mesti timbul je ._. sy kalau tido lewat.. perh.. bangun pagi tu.. omaigadddd.

anis Sk said...

@JJ lg2 cuti sekolah ni asyik tidok lewatt ja mana tak menimbun jerawat...Heheh