Wednesday, 11 April 2012

Si Pemakai Tudung & Si Freehair

Assalammualaikum . ~
Hari ni nak share la fasal cikgu Arin punye kesah ..
Antara si pemakai tudung & Si tak pakai tudung, atau name singkat nye 'freehair'
Kisahnye begini :

Ada dua orang remaja perempuan .. seorang tu pakai tudung.Selalu pakai tudung, tidak hipokrit.. tapi perangai nauzubillah .. dia selalu buat perkara yang tak elok , membuat maksiat, 
tidak hormat orang lain dan ade la lagi ~ :)

Yang lagi sorang ni pulak, tak pakai tudung, tapi perangai sopan santun,
Tak buat perkata yang tak senonoh, elok je :) kalah perempuan pakai tudung tadi .. & selamaya lah die tak pakai tudung sampai die dah meniggal dunia

TETAPI .....

Semasa di timbang amalan kedua-dua orang perempuan tu,

Si pemakai tudung, lebih banyak dosanya tetapi

dosa nye itu di cover oleh pahala nya yang menutup 'aurat

Si freehair nie pulak, lebih berat pahalanya tetapi

pahalanya itu, di kurangkan akibat die tidak menutup 'aurat
So, kan pernah dengar kan .. ramai yang kata
'Orang yang tidak memakai tudung lebih baik daripada si pemakai tudung'

Atau juga

'Tak semestinya orang yang pakai tudung ni baik, tak semestinye orang yg tak pakai tudung tak baik'

Memey rr .. tapi siapa yang suruh orang perempuan menutup 'aurat nye ?
Allah SWT yang suruh, jadi ..... think it :) !~
~Just want to share, Assalammualaikum~

No comments: