Sunday, 26 August 2012

Tutorial Buat Header Awan

Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya ^^
Alamak ! Baru perasan adik difah req tutor buat header berawan. Mintak maaf la dik, baru perasan. Jangan marah-marah.. hehehe. 
Anis buat header awan ni guna Photoshop . Versi berapa-berapa pun tak de hal lah. Ayohak *banjar tu ya.
Contoh header awan . P/S : Click gambar kalau terlampau kecil
Bukak Photoshop, tak de lagi ? Pergi download. Search kat Google ye.
Tengok dekat atas tu.
Klik File > New > Setkan Size > Transparent > OK
Klik dekat Custom Shape Tool atau kalau nak lagi senang, tekan (Shift + U) dekat keyboard.
Tengok atas lagi, dan tengok pulak gambar ni.
Kalau kome tak ada shape macam tu, klik dekat arrow kecil ni pastu cari perkataan All dan tick Ok.
Lepas tu, korang buat macam ni .
Right klik dan pilih Free Transform Path . Korang tarik je sampai jadi betul. Erk. Betul keh ayat aku ni ?
Dan lepas tu korang boleh la design awan tu. Kalau nak save, klik File, Save For Web & Devices, Enter keyboard. There you're done :)
Kalau dah jadi tolong lah bagitau. Penat tau I buat tutorial ni . 
Ye. Bye

6 comments:

Nasuha said...

suka tuto ni...

♥ Anis said...

@Nasuha Terima kasih. Cubalah buat

✿Hadifah Sabri✿ said...

thank akak! sorry saya lambat..btw,dh jadi tp kena perbaiki lagi :D

♥ Anis said...

welcome, tak apa, practice makes perfect. Try smpai comel >,<

Noraina Zulaikha said...

akak tahu tak camna nak letak header awan ni dekat blog? kalau tahu, ajar lahhh. ehehehe

anis Sk said...

adik letak jelah di bahagian header adik :)