Thursday, 26 April 2012

Customize Bahagian Header :]

Assalammualaikum .
Yang nih saya buat full version punye, kira-kira dua hari kut baru boleh siap :>

1 ] Centerkan Header
Bagi yang gune simple, & others template, [ denim, washed denim tidak yea ] .
Header korang position die kat kiri, kan ? Macam ni


Lawa ke ea :) .. Jum centerkan ..

Sign In --> Dashboard --> Edit HTML
Tekan f3, carik kode /* Content 
Awak akan jumpa yang macam nih kan :

/* Content
----------------------------------------------- */
Bawah tuh, letak kode nih :
.Header img {
margin-$startSide: auto;
margin-$endSide: auto;
}
It will be like this : 
/* Content
----------------------------------------------- */
.Header img {
margin-$startSide: auto;
margin-$endSide: auto;
}

Preview & kalau menjadi, Save je okaii :]

2 ] Hilangkan navigation bar


Navigation bar nih macam nih ha.. warna biru tuh .. nak hilangkan ? Jom
Sign In --> Dashboard --> Edit HTML
Tekan f3, cari kode /* Variable definitions
Copy kode di bawah & paste di ATAS /* Variable definitions
#navbar-iframe {
display: none !important;
}
Nanti jadi macam nih :
 #navbar-iframe {
display: none !important;
}
/* Variable definitions
Okaii..preview & kalau dah hilang, save .. :{

3 ] Transparentkan Header
Walaupun header saya dah di tranparentkan, tapi lepas dah letak kat blog, die tetap menjadi putih :'[
Dramatik pulak..heheh.. yang nih header korang mesti ditransparentkan, kalau belum, memang takkan jadi la

Sign In --> Dashboard --> Edit HTML
Tekan f3, cari kode /* Mobile 
Copy kode di bawah & paste di ATAS kode /* Mobile kay


.header-outer, .content-inner { background-color: transparent;}

.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color);}

.tabs-inner .widget ul { margin: 0px -15px;}

.content-inner{padding: 0px;}

It will be like this yea :
.header-outer, .content-inner { background-color: transparent;}
.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color);}
.tabs-inner .widget ul { margin: 0px -15px;}
.content-inner{padding: 0px;}
/* Mobile
Preview & yeay..hilang tak ? :]
Oke, bai..Assalammualaikum .

4 comments:

Mumbling online............. said...

awak....comellah blog awak....

♥ Anis said...

@Mumbling online............. mane ade comel lah awak .. haha .. :) trimas

Dhya Danisya said...

Da lama cari toturial nih.. terima kasih.

♥ Anis said...

Sesame :)