Tuesday, 21 February 2012

Tutorial:Border Di Widget

Hyee..
Teringin pulakk aku nak share tutor nie...
Tengok laa aku nye belog tuu..
Kan ade border..alah cam gini..cam gini..
Kan3...nak buat tak ??
Kalau nak..jumm buat ! mudah ja "kot" :))
Sebelum korang nak buat nie..korang 
Design-->Page Elements-->Korang bukak korang punye gadgget yang telah di save tu<ape2>ja..
Korang carik kat sini..cam nie
Yang aku hhighlight tu korang akan gunekan benda tu..pastikan yang last skali lepas simbol =
Paham tak ?? k pastuu...
Korang tekan Edit Html..tekan Ctrl+f / f3 &carik kod kat bawah..
]]></b:skin>
Dah jumpe??bravo2 :D
Pastu korang copy pulakk kod di bawah & paste kat ATAS ]]></b:skin> tadi ye :D
#HTML1{
border: 2px dashed #F5A9D0;padding:3px; 
-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
-moz-border-radius-bottomleft:10px;
-moz-border-radius-bottomright:10px;
-moz-border-radius-topleft:10px;
-moz-border-radius-topright:10px;
background:url(URL BACKGROUND AWAK)repeat;
 }

Yang "background:url(URL BACKGROUND AWAK)repeat;" tu kalau korang nak bbubuh background..
Tak nak bubuh padam ja..border korang cam aku nye.. :D so sape suke gune ja..

Nota ciput:Warne merah rose nie korang punye widget yang nak di borderkan..kalau nak tambah border kat widget lain..kena copy balek kod atas tu & paste kat atas  ]]></b:skin> tu tau ! :D
Wane kuning tu ketebalan border..nak tebal??tambah ja..
Wane oren tu..boleh tukar solid/dashed..
Wane biru warna die..yang tu dah kale pink dah..
Nak warne??pi sini ! >SINI<
Carik sampai muntah !
Url background awak..tukar la ngan background korang..carik kat mr GOOGLE atau mrsPHOTOBUCKET
Senang tapi pening kan..k bye ! good luck !



No comments: