Saturday, 13 April 2013

Hukum Memakai Bulu Mata Palsu, Tips

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum . Hai all! Ok entry ni semua SK copypaste dari blog kakak //I'm Awesome. Iaitu berkenaan dengan hukum memakai bulu mata palsu beserta tips memanjangkan dan meliuk lentukkan bulu mata korang tu. SK nak try, tapi disebabkan budak lagi kan. Nak keluar pergi farmasi pun tak de transport :(

Hai . Ok hari ni Aini nak bg tips sikit tp sebelum tu baca bawah ni 


Apakah hukum memakai bulu mata palsu dan maskara?
Jawapan
Waalaikumussalam w.b.tPemakaian bulu mata palsu adalah haram selaras dengan Hadis Nabi mengenai pengharaman pemakain rambut palsu:
“Allah melaknat wanita yang menyambung rambutnya dan meminta rambutnya disambung.”(Shahih al-Bukhari, no: 5934)
Apa-apa perbuatan tabarruj yakni berhias diri dengan melampau maka ia diharamkan dalam Islam.
Pemakaian maskara adalah harus selagi mana ia tidak merubah wajah yang sebenar dan bahan yang digunakan tidak mengandungi unsur syubhah dan tidak kalis air. Ini dibimbangi ketika mengambil wudhuk air itu tidak rata ke anggota wudhuk.
Sebagai peringatan Panel menasihatkan gunakanlah maskara yang tidak menonjol ketebalan bulu mata tersebut sehingga menarik perhatian kaum lelaki. Sesungguhnya tabarruj atau pemakai perhiasan yang berlebihan itu adalah amalan zaman jahiliyyah.

Jujur Aini cakap Aini baru je tahu pasal hukum pakai bulu mata palsu ni tau . Alhamdulillah Allah izinkan Aini tahu awal2 sebelum kawen Hikhik . Gatai la kau Aini ! BOOOO .


Kalau pasal bulu mata mesti teringat cik ta kan? Selalunya pengantin2 mesti mcm diwajibkan pakai benda bulu tu? Tp HARAM cek kak oiii . HARAM ! ye la nak cantik punya pasal . cantik depan suami dal lerr

so, Aini share tips sikit how to bg panjang korang punya bulu mata ! menjadi tau . cepat plak tu . tu bg Aini la coz Aini buat menjadi . Hee~ . So ni caranye :

Kenal gambar atas? tak? ok Vaseline petroleum jelly ni korang blh cari kt farmasi.. watson kerr.. guardian kerr.. mesti ada .

 korang just sapu kt bulu mata pastu buat bg lentik2 sikit ok
 pakai ni waktu malam je tau time nak tido
 jangan pakai tiap2 hari ok and stop bila dh rasa cukup panjang . hikhik

jadi, bila nak kawen nnt tak payah la  pakai bulu mate yerk . kalauHARAM tetap HARAM
Akak tu tempah header dan footer kat SK . Jom lah terjah blog beliau
http://tamorukuaini.blogspot.com/

 

2 comments:

Nasuha said...

bulu mata blh pnjg ke klu pkai vesselin...nk cbalh.

anis Sk said...

InsyaAllah. cubelah ^.^