Wednesday, 24 April 2013

Tutorial Buat Header Awan Berdot-dot

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Assalamualaikum dan hai

Sekarang nie anis sedang menghadapi trauma giler nak bukak template. Habis dah tadi bahagian sidebar anis tinggal seciput je. Lepas paste kod denim terus dengan confident nya klik save. Memang habis semua cbox, shoutbox, instagram, menu tab, widget-widget penting yg lain hilang. Tensen tensen ! (nangis terkangkang kangkang) Tutorials page 1 | Tutorials Page 2

Kalau nak lepaihakan geram kat sini sampai esok tak habis. Better anis straight to the point. Act, anis tak tahu nak letak nama tutorial nie apa. Almaklumlah, orang yang tengah buat tutorial nie pun tengah berserabut kepala die. Jadi, termaktublah satu nama tutorial buat header awan dot dot dot. Eh teringat citer hantu dot dot dot. Aha .

Tutorial nie pun telah ditequest oleh Anis. Bukan Anis Student Kecik. Tapi anis lvince. Comel tau blog die. Lagi comel daripada blog titeww. Contoh header tu camnielah
*** comel nye kucing mok belakang tu. Hihi

Anis guna Photoshop untuk buat header nie yer incek dan mak incek sekalian. Jadi mohon download terlebih dahulu. 
  • Bukak Photoshop. CS berapa2 tak kesah.
  • Klik File > New > Adjust size dia. Anis buat (960 x 300)
  • Tengok kiri, nampak tak ada bentuk empat segi/rectangle. Right klik , Custom Shape Tool.
 
  • Sekarang nie, right klik lagi. Cari shape dalam tu (Flower 1) .
  • Sorry la anis bagi penerangan tah hape2. Boleh jenguk SINI ntuk lebih detail.
HAA, SENANG-SENANG IKUT JELAH TUTORIAL TU

  • Sekarang anis nak pi part dot dot tu. 
  • Save dulu tau gambar dot dot dot tu. Boleh ambil di bawah
  • Act ada 7 background. Ada brown, sparkles, blue, red, green, turqoise and purple. Julingkan mata. Credits : THE TUTOBIES .
 

  • Lepas dah save, kembali kepada Photoshop yang dan siap awan tu.
  • File > Open gambar dot dot tadi.
  • Dongak sikit, klik Edit > Define Pattern > OK


  • Klik tab header korang tu. Right klik di layer awan. Pilih Blending Options.
  • Korang tekan kat Pattern Overlay tu, okey ?
  • Lepas dah klik arrow kecil tu, cari pattern yang korang dah define tadi. Dan KLIK !

  • Jadi kan ? Kalau nak decorate atau tambah stroke tambah lah. Tapi kena pandai lah adjust size body ye. 
  • Siap ~_~


Oh ya. Sebelum anis tekan Publish, anis nak mintak maaf kalau korang tak faham. Fikiran saya sedang bercelaru nie. Ada apa-apa just roger me okey. Dah jadi pls leave your sweet comment. Goodluck.