Sunday, 20 January 2013

Tutorial Header Macam Saya

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

     Telah direquest oleh farhan.
      Header yang macam ni. Ll dia comel . Dia saya punya jangan ambil.
     Saya tak reti sangat nak ajar orang buat design-design macam Sis NANA JOHARI. Kalau tak faham, buat-buat faham lah ye. Hehe *ijk. SOFTWARE PHOTOSHOP. Versi berapa berapa pun tak kisah,.

Okay mula mula nampak tak yang gambar tu bulat dan ada line kelabu kat keliling dia. 

     1 ; Untuk gambar bulat. Ikut step ni

- Open gambar yang nak ditempekkan kat header. Klik Edit > Define Pattern > Klik OK

- Buat New Layer dan setkan size header anda. Lepas tu klik Eclipse Tool.


- Buat satu bulatan . Eg ;


- Right click dan pilih Blending Options.


- Klik Pattern Overlay dan pilih gambar kita define tadi. Adjust kan sampai puas hati. Dan klik OK.


     2 ; Okay, sekarang untuk buat dia punya outline kelabu tu pulak. Pergi ke SINI. Buat Step 1 je. Buat betul betul sebab saya buat pun pening. But at least jadi jugak :P Kalau dah, meh kita buat step seterusnya. Punya panjang step nya kan.

- Right click di Layer yang sama tadi, pilih Blending Options. Mcam step ke 7. Klik dekat Stroke.


- Lepas tu, tick dekat Color, pilih Pattern.


- Korang pilih pattern yang dah belajar kat SINI tadi. Blog Sis Nana. Boleh adjust opacity dia


- Sekarang ni gambar bulat korang tu dah jadi macam ni ;


- Lepas tu tambah lah tulisan .. jadilah macam ni


Dah siap. Salam, bye

7 comments:

shekechik [̲̅ə̲̅٨̲̅٥̲̅٦̲̅] said...

wahh..nice tuto.. =)

sa mic said...

Wah chantek :) .. nice sharing yah , keep it up

♥ Anis said...

@shekechik [̲̅ə̲̅٨̲̅٥̲̅٦̲̅] thank you :)

@sa mic terima kasih. :)

farhan irfan said...

okayy2 thanks

♥ Anis said...

@farhan irfan wc jangan lupa try pulak.

farhan irfan said...

anis dah siap but belum publish lagi header tuh anyway jum join segemen ni saya yang buatnya http://supermonitor99.blogspot.com/2013/01/segmen-review-blogger-2013.html

Dunia Wilma said...

Nice tutorial...
Wilma nak try buat nanti ^_^