Saturday, 31 March 2012

Blockquote Senget Sikit

Assalammualaikum, to the honourable judges, ladies & gentle man
Ape laa aku ngarutt nie ? -.-
Oke, aku mule tajuk asal, blockquote senget ? bende alah ape tue ?
Contoh nye gini haa :

SEBELUM :
SELEPAS cursor sentuh :
Die menyenget, kalau korang nak buat, pastikan dah sediakan dulu kotak blockquote nye yew
Kat tutorial nie
Kalau dah...jumm ramai2 menyengetkan kepala anda .. lol :p

Carik kode ini :
.post blockquote {
Bawah tue aku punye macam nie
background: url( Secret );
border-top: 2px dashed #ffffff;
border-left: 2px dashed #ffffff;
border-right: 2px dashed #ffffff;
border-bottom: 2px dashed #ffffff;
 -moz-border-radius-topleft: 10px;
    -moz-border-radius-bottomright: 10px;
  margin: 1em 20px;
K, kalau korang kate same dengan kode blockquote korang sah salah
Tue aku nye tue jangan culik ! :)
Kalau tak same tak pe ,,,  copy kode bawah nie pulak & [paste] kat BAWAH macam kode aku tue :
.post blockquote:hover{
     background: url(URL Background Kamu);
    -webkit-border-radius: 36px 12px;
    -moz-border-radius: 36px / 12px;
    -moz-transform: rotate(-2deg);
    -webkit-transform: rotate(-2deg);
     } 
Contoh nye cenggini :
.post blockquote {
background: url(  SECRET );
border-top: 2px dashed #ffffff;
border-left: 2px dashed #ffffff;
border-right: 2px dashed #ffffff;
border-bottom: 2px dashed #ffffff;
 -moz-border-radius-topleft: 10px;
    -moz-border-radius-bottomright: 10px;
  margin: 1em 20px;
}
 .post blockquote:hover{
     background: url( SECRET );
    -webkit-border-radius: 36px 12px;
    -moz-border-radius: 36px / 12px;
    -moz-transform: rotate(-2deg);
    -webkit-transform: rotate(-2deg);
     }  
Kalau awak tak paham nengok nie lah : > 
Yang kite kotakkan tue .. okey,, paham dah kan ; >
 Kalau nak yang berubah tue berwarna & tak nak berbackground ganti kode :
background: url(URL Background Kamu); 
dengan kode nie :
background: #ffffff;
#ffffff tue tukar je dengan kode colour korang, preview & SAVE ! 

No comments: