Friday, 9 March 2012

Change Blogger Template to Blogskin

Ehem2..
Halooow2 ! Arin in the housee
*ayat poyo nie


K..mood : //tak sabar nak cuti seminggu\\!haha..
ok..tutorial nie tak direq oleh sape2..
Saje-saje je kita nak buat..hehe :)) *bosan sebenarnya
K..Arin seyes..mule2 kita tak tau ape tu Blogskin
Memang blurrr laa kan..sampai laa niat nie nak tukar daripada TemplateDesigner ke Blogskin
Sebenarnya Blogskin nie cantiikk ! wihhi..
Tapi kite kena lah pandai main coding2 nie eh

OK..mule tajuk awal..
Mule2 korang kena tekan EditHTML
Pastu cer korang scroll kat bawah tu..ade tak die tulis Revert to ClassicTemplate ?
Ade kan..*takde tumbuk kang :)gurau je
Tekan tu & cer preview..
Hohhoho
Dont Worry Be Happy !!
Kalau tak nak belog korang buruk camtuu..
Pegi cepat2 kat >SINI< !!!

Akan keluar cam niee kan..

Oke.pastu korang pilih mane yang berkenan eh..
Korang tekan ja cam gambar yang kotak2 tu..

Pastu die akan keluar ade yang cam niee
*rujuk gambar bawah
Kalau nak preview jelas2..tekan no.1 tu eh
Kalau dah puas hati..tekan yang saya kotakkan tu (no.2) pulak

Kalau yang Google punye akan keluar cam aku punye la kot
Tapi kalau Mozilla lain siked..Janji ade CODE Html tau...*tak dek aku pon tak tau -,-

Oke..die akan keluar kod2 panjang cam nie
Korang just kene COPY
ja kod panjang tu eh
Dah copy korang pegi balik kat Html korang yang korang kate buruk tu*hehe jahat
Yang kod lame tu korang highlight & paste kod yang baru
& taraa ! dah jadii dah korang punye BLOGSKIN !
Eh..nanti2 jangan lompat2 lagi..!

Ade perkara yang korang kena adjust dulu.. 
Untuk Title Blog:Carik kod nie
<title>
Kan kat sebelah <title> ade title blog lame..change it !


For background blogskin:Carik kod nie
body {
Bawah tu ade tak contoh cam nie:
background:url(http://4.bp.blogspot.com/-vkQwQwJB8rc/TwbBal7SANI/AAAAAAAACDY/PXASIF2uTB0/s1600/tinypolkapink.png);
Ataupun background lah kirenye..tukar lah..ape yang korang suka

Yang nie untuk highlight
Carik kod : a:link
Kalau tak de  a:link cari la cam dekat2 ngan a:link tu
Copy kod di bawah & paste di ATAS a:link..

::-moz-selection {
background:#FFFFFF;
color:#ffb6c1;
text-shadow: 2px 2px 3px #FFFFFF;
}
::selection {
background:#FFFFFF;
color:#ffb6c1;
text-shadow: 2px 2px 3px #FFFFFF;
}
Background colour:#FFFFFF
Colour:#ffb6c1
shadow:#FFFFFF
 //Sebarang soalan tanye di fb saya\\*macam ade yang nak tanye & nak cube..kehkehkeh
Tata..bye assalammualaikum !

No comments: