Sunday, 1 July 2012

Buat header transparent guna Pixrl

Assalammualaikum . 
Korang boleh buat header sendiri guna Pixrl .. web yang free, tak payah download ! Transparent !
Korang pon boleh transparentkan gambar korang jugak .. senang sangat :)

Tengok contoh header Anis yang Anis try tadi . Saje buat simple . cer Tekan, transparentkan ?
You know what, cara dia sebijik macam Photoshop . Tapi tak lengkap sikit tools dia . Jom lah try buat header korang sendiri .. siap ade gambar korang jugak nanti .. he he

1 . Pergi ke http://pixlr.com/
2 . Klik dekat Open Photo Editor .
3 . Pastu klik dekat Create New Image .
Setkan nama dan size dia .. Anis buat size 720x240 dan jangan lupa tick Transparent .
Dan sekarang korang dah boleh design sendiri header korang .. :)
Nak masukkan gambar klik File > Open Image atau Image URL  . Kalau nak amik dari internet contoh gambar2 utk header, guna lah Open Image Url, lagi senang .. 
So nanti jadi macam ni kalau korg dah open gambar .. acane nak masukkan dlm layer header td ? Ikut ni :-

Klik dekat Marquee Tool dekat atas tu
Lepas tu korang cropkan dekat gambar korang tu .. Macam ni la kirenye
Dah buat macam tu, tekan dekat keyboard korang ( Ctrl+C ) serentak ! Itu nak copy gambar.Nanti ada die tulis "Copy" macam ni .
Kalau dah, klik [X] kat Layer gambar tu kalau rase menyemak :P .
Pergi balik ke Layer header tadi .. tekan Ctrl+V (paste) dlm tu . Kalau nak besarkan ruangan header tu, klik mcm dalam gambar ni .
Kalau gambar korang tu macam besar sangat, klik dekat Marquee Tool pastu pergi dekat gambar, right click dan pilih Free Transform . Then, adjust kan size die bagi muat .
Kalau nak type ape2, klik huruf A dekat tepi tu .
Then, customize kan korang punye header ;) Godek-godek lah website ni .. Kalau korang ade Photoshop, lg senang . Dah siap ? Klik File > Save > Format Png okey .

Siap dah ~ Nanti aku buat tutor pasal nak transparentkan gambor pulak ..
Chow ! Bye .

2 comments:

Dba Dealova said...

wahh...good tutorial.baru tau ni.tq for sharing :)

♥ Anis said...

@Dba Dealova thanks :) okey, no problem .. he he