Saturday, 14 July 2012

Tutorial : Comment Platform for Blogskin


Assalam semua :)
Lama tak buat tutorial kan ? Hehe .. ( joget-joget macam Spongebob )
Haa, konfius tak .. acane ada kotak komen dekat blogskin ? Macam ni la
Comel kan ? Jom la buat ..
 Pergi ke Setting > Comments > Tick Embedded Below Post > Save
 Template > Edit Html .
 Tekan Ctrl+f, cari kode </style>
 Copy kode bawah ni dan paste di atas </style>
/* Comments
----------------------------------------------- */
#comments h4 {margin:1.8em 0; font-size:10px; text-transform:uppercase; color: #FFFFFF; line-height:10px; border-bottom: 2px solid #dedede; background:#F7819F ; font-weight:normal;}
#comments h4 strong {font-size:8pt smiley monster;}
#comments-block {background: ; font:normal 8pt arial; line-height:1.2em; padding:4px;}
#comments-block dt { margin:.5em 0;}
#comments-block dd { margin:.25em 0 0;}
#comments-block dd.comment-timestamp {margin:-.25em 0 2em; font:5pt tahoma; text-align:right; text-transform:normal; letter-spacing:.0em;}
#comments-block dd p {margin:0 0 .75em; padding:4px; background:#fff1f3; border:2px solid #dedede; border-radius:2px;}
.deleted-comment { font-style:italic; color:black;}
.paging-control-container { float: right; margin: 0px 0px 0px 0px; font-size: 80%;}
.unneeded-paging-control { visibility: hidden;
}
 Tukarkan yang colour pink tu dengan colour korang cari di sini .

 Tekan Ctrl+f, cari kode ni pulak <$BlogItemBody$> . Anis tau ada dua kan kod nye ? Ubah dua2 k .
 Copy kode bawah ni dan gantikan dengan kode di atas
<$BlogItemBody$>
<center><br><MainPage>
<BlogItemCommentsEnabled>
<BlogItemCommentsEnabled><a href="<$BlogItemCommentCreate$>"
<$BlogItemCommentFormOnClick$>> <$BlogItemCommentCount$>
comment (s) </a> | <a href="<$BlogItemCommentCreate$>" <$BlogItemCommentFormOnClick$>>Jom comment (s) </a>
</BlogItemCommentsEnabled>
</BlogItemCommentsEnabled>
</MainPage>
<br>
<div style="text-align:right;" ">
<!-- Begin #comments -->
<ItemPage>
<div id="comments">
<BlogItemCommentsEnabled><a name="comments"></a>
<h4><$I18NNumComments$>:</h4>
<dl id="comments-block">
<$CommentPager$>
<BlogItemComments>
<dt class="comment-poster" id="<$BlogCommentAnchorName$>"><a name="<$BlogCommentAnchorName$>"></a>
<$I18NCommentAuthorSaid$>
</dt>
<dd class="comment-body">
<p><$BlogCommentBody$></p>
</dd>
<dd class="comment-timestamp"><a href="<$BlogCommentPermalinkURL$>" title="comment permalink"><$BlogCommentDateTime$></a>
<$BlogCommentDeleteIcon$>
</dd>
</BlogItemComments>
<$CommentPager$>
</dl>
<p class="comment-timestamp">
<$BlogItemCreate$>
</p>
<p class="comment-timestamp">
</p>
</div>
</ItemPage>
<!-- End #comments -->
 Yeay, dah siap dah ! Boleh preview, kemudian Save ;)
 Last sekali, senyum ..
 Dan jangan lompat .. nanti dikira gila ..
credit : nabihah dan Anis jumpa di blog Atin

18 comments:

trah trex said...

akak nape yg trah punyer x de ayat"embedded below post"?

♥ Anis said...

@trah trex dashboard skrang dah baru jadi trah kena tekan yg dekat Comment location. Lepas tu tick embedded below post :)

trah trex said...

trah dh klik comment location tapi x de jugak ayt tu dye jady camni http://3.bp.blogspot.com/-7WaKovfN0Yg/UQpBtbcVTpI/AAAAAAAAARk/jhDGV-A8mp8/s1600/Untitled.png

♥ Anis said...

Haa trah klik yang itulah :) Pastu boleh lah buat kotak komen nya :)

trah trex said...

tapi nape dye kluar page lain bila trah klik comment tu?
**maaf bnyak soalan

trah trex said...

tapi nape dye klau page lain?
*maaf bnyk tnya :D

♥ Anis said...

Kalau embedded mmg camtu, tp kalau pop up window pon boleh jugak :D

EIQA said...

anis..akak tak jumpelah code style tu...

Shafa Afa said...

MAKASIH AKAK!!!! BAIK DEH...muach!! Aku lompat2, berarti gila...kesenengan soalnya, wakakaka ._. Thanks much ya,

Hanna Citra Anafi said...

bisa beri example mengcopykannya di sebelah mana? *please

Hanna Citra Anafi said...

bisa beri example mengcopykan code nya di sebelah mana? *please

anis Sk said...

kalau tak jumpa akk letak je kod style t u kat mana2 :)

anis Sk said...

haha No Problem dik :D

anis Sk said...

highlight kod tu terus kamu tekan di keyboard (CTRL+C) serentak . :)

betul ke itu jawapannya ? huhu

Blog Nurlaili Hanani said...

Akak, yang nak letak code dekat <$BlogItemBody$> tu, nak letak kat mana? atas, bawah atau gantikan? saya tak berapa fhamm

anis Sk said...

@Blog Nurlaili Hanani gantikan kod tu ye. bukan letak ats bawah tp gantikan. maksudnya kod tu dh delete :)

Syz n Neel said...

akak, camne nak put reply to comment button kat blogskin? Mintak tolong T-T

anis Sk said...

@Syz n Neel akak tak tahu ):