Tuesday, 17 July 2012

Tutorial Photoshop : Buat Mata Wink-wink

Assalammualaikum :)
Haha, kelakar tengok gambar atas tu .. okey, kawan Anis request tutor ni, dia baru mendownload Photoshop, pastu die nak buat lah mata kelip-kelip tu, haa, ni gambar dia .. yang kiri tu
Untuk memberhentikan dia membebel itu dan ini, Anis buat lah malam ni..dia yang suruh, huh, seb baik malam ni free sikit :p Okey, nak buat jugak mata korang camtu ? Jom buat

Bukak Photoshop, kalau takde pergi download kat blog WanHazel ..
Open image korang 
Dah ? Korang tengok dekat atas tu, klik dekat Layer > Duplicate Layer
Lepastu tekan je [ OK ] .. dah ? Lepastu, tengok dekat atas lagi, klik Filter > Liquify
Nanti dia ade keluar macam ni kan ? Korang pergi kat mata korang, eh mata kat gambar korang, gerakkan yang bulat tu ke bawah/atas sampai mata korang tertutup k .
( click untuk besar )
Lepas dah klik [ OK ], korang tengok atas sekali lagi, klik dekat Window > Animation
Nanti automatik gambar korang tu dekat dalam frame animation .. pastu korang tengok atas, klik File > New
Korang kena setkan dekat situ gambar pertama korang tadi, contoh macam ni
Pergi balik ke gambar pertama korang tadi, pastu tengok bawah kat kotak animation tu pulak, ade kan yang kecik ketot kat bawah tu, KLIK situ, pastu klik dekat Copy Frame 
Haa, faham tak ? Pastu bukak balik Layer yang kosong tadi, klik dekat bawah yang kecik tu, pastu klik dekat Paste Frame .
Klik dekat Replace Frame tau .. okey, dah buat satu frame, korang open balik gambar korang yang tadi, buat    
benda yang sama, pastu paste dekat sebelah tadi .. aiyoo manyak susah mau terangkan maa ..
Korang open gambar yang mata korang terbukak .. faham tak ? Pastu korang copy frame, paste dekat sebelah mata tertutup tadi :) Tapi korang kena paste after selection .
Cam mane korang nak playkan dia ? Tekan dekat simbol [>] tu
Dah siap ~ :) Nak save pulak .. tekan File > Save for Web and Devices > Format gif > Enter Keyboard korang ..
Hasilnya ..
Pening lalat ? Pening langau ? Tanya je ;) .. Assalam..
To Alia, belanja aku bukak puasa nanti

6 comments:

✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

NICE TUTO , ada masa boleh buat ney:) HAHA...

ELFarahin said...

Saya tag awak! :)

http://sujuelfarahin.blogspot.com/2012/07/segmen-nostalgia-ramadhan.html

♥ Anis said...

@✉ ¥ana Fauzi ✉ thanks, :)
@ELFarahin okey, thanks tag :)

C'Jai said...

wah.... menarik la tuto ni..kreatif gituuu...

♥ Anis said...

@C'Jai thanks :) biasa2 je..

Deeian. said...

Bestnya.. Nanti nak buat la :)