Friday, 28 September 2012

Tutorial Twitter di Blog

Assalamualaikum hi orang-orang sekalian. Well, esok saya ada koir menyanyi depan ibu bapa dan pelajar-pelajar form 5. Huaa, gerun nya hatiku ini. Doakan saya berjaya menyanyi tanpa ada penyakit parkinson, boleh? Hehe, okey, twitter widget tu macam mana? Macam ni lah. Malam ni saya bosan jadi saya saja nak share kepada sesiapa yang tak tahu nak buat. By the way, saya belajar dari akak biologi
So beginilah caranya :
Untuk template designer, copy kod di bawah dan paste di dalam Html/Java Script
<center><script charset="utf-8" src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js"></script>
<script>
new TWTR.Widget({
  version: 2,
  type: 'profile',
  rpp: 2,
  interval: 30000,
  width: 170,
  height: 100,
  theme: {
    shell: {
      background: '#ffffff',
      color: '#ccd0ed'
    },
    tweets: {
      background: '#ffffff',
      color: '#999',
      links: '#6CC8CB'
    }
  },
  features: {
    scrollbar: false,
    loop: false,
    live: false,
    behavior: 'all'
  }
}).render().setUser('Username anda').start();
</script></center>
Untuk blogskin pula, copy kod atas tu dan paste di mana-mana yang nak letak. Huhu

Merah : bilangan post
Biru : warna link, tulisan
Oren : Username korang, contoh NiesRien.

Preview, jadi kan? Bye-bye

2 comments:

Ratu Wida Tria Nufus said...

masih gak ngerti cara ngeditnya -_- nama saya jadi anis lah apa , gmn ?

anis Sk said...

kamu letak username kamu pada warna oren tu ya :)