Saturday, 4 May 2013

Tutorial Guna Ctrl+f Pada Edit HTML baru

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Memang ada lah perasaan bengang terhadap edit html baru sekarang ni. Tapi kan setiap yang terjadi tu pasti ada kebaikannya tersendiri kan? Haha so saya pun cari lah kelebihan HTML baru nie.

Kebaikkkkkan :
  • Colourful setiap patah perkataan walaupun SK tak pasti apa fungsinya.
  • kotak HTML dia pendek so senang nak carik . 
Ok setakat tu jelah yang SK jumpa. Tapi baru kejap tadi, SK dapat tahu tentang penggunaan Ctrl+f untuk template yang baru nie. Memang lepas dapat buat senyum sampai ke telinga je lah. Meh nak share.

Pernah tak kauorang bermasalah nak cari kod ? Akan ada error / merah di kotak search
Nak tau sebab apa jadi macam tu ?
  • sebab guna kunci f3 di keyboard. (kena guna ctrl+f)
  • sebab tak tekan dalam ruangan html dulu sebelum ctrl+f
Jadi itulah masalah nya. SK dah jelaskan dengan terperinci sekali ye . Ke ? Ergh ? Dah tak mau nak potpet banyak banyak. Caranya
  1. Klik dalam kotak html tu dulu.
  2. Guna keyboard, Ctrl+f
  3. Akan muncul satu search box di dalam ruangan HTML. (dalam gambar)
  4. Paste kod yang nak dicari dan enter sahaja. Tak perlu klik arrow kecil2 tu.
  5. Mudah !
Selamat mengedit blog dengan senang hati ! Credit .


No comments: