Monday, 20 May 2013

Tutorial Scrollbar Pada Bloglist

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Assalamualaikum dan hai .

Tutorial ni telah direquest oleh S.K.A buat julung2 kalinya. Hehe :)
Begitulah scrollbar dalam bloglist. Kalau bloglist tak nak nampak panjang meleret ikut lah tuto simple ni

Login Dashboard > Template > Edit HTML

  • Ctrl + f dalam ruang HTML tu dan pastekan code ni dalam search box.
  • Code tu adalah nama tajuk Bloglist anda. Contoh bagi blog S.K.A tajuk ..MEREKA YANG TERBAIK.. jadi carilah kod tu (lain tajuk lain code)

  • Jumpa, kan ? Cari kod <div class='widget-content'> di bawah bawah kod tadi. Macam ni
  • Faham tak ? :) Gantikan kod <div class='widget-content'> dengan kod anis bagi ni.
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:130px'>
  • Merah tu untuk panjang scrollbar. Kalau nak lagi panjang tambahkan je bilangan nombor tu. Nanti jadi macam ni
  • Preview dulu lepas tu baru Save. Ok done :) simple tapi terkadang yang simple tu ah boleh memeningkan kita. Hehe.
  • credit to bicara farah

 

6 comments:

Nabeel Fikree said...

Wewitttt! Best tuto ni. Hehe senang nak faham =)

anis Sk said...

@Nabeel Fikree weewiit hehe biase je lah tuto ni thx btw =)

S.K.A said...

Assalam SK :) hehehehe..tQ2, japgi sy try..sng nk fham ni..nah coki2 ha3 =) trima ksih skli lg yup..

anis Sk said...

@S.K.A waalaikumsalam S.K.A hehe welcome2 yea dpt coki2! haha (=

Mohd Hakim Faiz said...

Sangat menarik ...

anis Sk said...

@Mohd Hakim Faiz terima kasih ..