Saturday, 25 May 2013

Tutorial Pisahkan Sidebar Dan Main Wrapper

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

Kalau ingat, anis pernah buat tutorial ni haritu. Di link ini tapi yang itu untuk sidebar je. Tapi kali ni anis buat dua-dua main dan sidebar sekali. Direquest oleh Mojat Cerewet di fb. Macam ni hasil bila lepas buat tutorial ni okey :) Ouh yang nie khas untuk denim/ washed denim template sahaja.
Login Dashbopard > Template > Edit HTML 

FOR MAIN BODY
Ctrl+f , cari kod 
.post {
Pastekan kod nie di bawah kod tadi

margin: 0 0 1.5em;
padding-bottom: 1.5em;line-height: 19px;padding: 8px; border: 3px dashed #e1c3ff;border-radius: 10px;background-image:url(URL BACKGROUND);
}
Merah : URL background. Gantikan dengan url sendiri.
Pepel : Warna untuk border, boleh cari di html-color-codes.info
Biru : boleh tambahkan bilangan atau kecilkan .

FOR SIDEBAR

Ok kalau tengok gambar atas tuh anis punya warna kuning kan background dia ? :D 

Ctrl+f cari kod 
.sidebar .widget {
Jumpa kan ?? Ok sekarang, pastekan kod anis bagi ni dan gantikan bawah dia .

background: #fffede;
padding: 8px; border: 3px dashed #e1c3ff;border-radius: 10px;
  margin-bottom: 1em;
}

Pepel : Warna untuk border, boleh cari di html-color-codes.info
Biru : boleh tambahkan bilangan atau kecilkan .

Preview dan save cepat cepat :)




 

2 comments:

S.K.A said...

he3 rajin buat tuto..nnti sy kalau rjin nk edit blog..bleh rujuk blog SK je =)

anis Sk said...

@SKA hehe no hall ! :D