Monday, 20 May 2013

Tutorial Hapuskan Background Berwarna Hitam Di Belakang Header

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalamualaikum dan hai .

Ok tutorial ni telah direquest oleh farah.  Macam mana nak remove background hitam di belakang header. Sebelum ni anis pun pernah terkena sampai sanggup tukarkan blog sendiri jadi warna hitam sepenuhnya. Teruk betul SK ni. Hehe tapi anis ingatkan ni kena dekat anis sorang je so biarkan je lah. Then masa nak edit blog orang, sama juga jadi warna hitam bila upload. Ok lepas tu try buat cara ni, alhamdulillah jadi pun . Tak salah kan nak share ilmu :)

Macam tu lah rupa header bila warna hitam. Anis snap dari blog farah tau tu. OK jom

  • Dashboard > Create New Post > Tak payah tulis apa-apa

  • Klik yang gambar kedua tu dan terus upload header.
  • Lepas upload, right klik pada header tu dan copy image url
*lupa pula nak remove document microsoft word bawah tu. kantoi buat folio :P
  • Lepas dah copy Image Url, klik Close.
  • Klik pula pada Layout, di bahagian Header
  • Tick pada bahagian yang bertulis "from the web" macam ni


Tunggu sekejap dan boleh lah SAVE. Ok done. itu je :)
Sebelum tu, kalau nak guna cara bambil pun boleh. ikut keselesaan masing-masing. 

 

2 comments:

Farah Nabilah said...

thanQ kak..skarg dah jd..ThanQ again eh ^^

anis Sk said...

@Farah Nabilah ok dik, no hal ^^