Monday, 20 May 2013

Tutorial Pisahkan Post Dengan Sidebar

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم | Assalamualaikum dan hi

Tadi bukak cbox, tengok ada Intan request. Dia tanya macam mana nak pisahkan post dengan sidebar macam blog anis nie.

Nampak tak dia terpisah tuu ? Tak nampak lagi zoom 175%. Ok jom start ~

TEMPLATE DENIM 
  • Login Dashboard > Template > Edit Html
  • Ctrl + f 
.sidebar .widget {

  • Jumpa kan ? Ok copy kod bawah dan pastekan di bawah kod tadi. Gantikan je anak code tu
border-top: 2px solid #d3efff;
border-bottom: 2px solid #ffc8d9;
border-left: 2px solid #d3efff;
border-right: 2px solid #ffc8d9;
border-radius: 10px;
margin:0 0 1.5em;
padding:0 0 50px;
background-image: url("URL DIVIDER");
background-position: bottom;
background-repeat: no-repeat;
}

  • Yang warna fuchsia tu kod warna border belah atas bawah (cari di sini)
  • Yang warna biru tu kod warna border belah kiri kanan (cari di sini)
  • Yang warna merah tu url gambar divider (anis suggest cari di sini atau sini dan sini)
Kalau malas sangat nak cari, nah anis bagi tapi ni semua milik pixeldiary. klik tuntuk url
  • Preview, kalau jadi boleh save.
UNTUK SIMPLE TEMPLATE
  • Ctrl + f
/* Profile
  • LEtak kod .sidebar .widget { di ATAS dia
  • Then, letak kod yang panjang tu di bawah tu.
  • Preview dan SAVE. 
Goodluck .. >_^


 

6 comments:

iu-hazirah said...

camne nak letak iklan yang awak buat untuk promot segmen

anis Sk said...

@iu-hazirah nnti anis buatkan tutor ya :)

||aLeaSaRa|| said...

hye sis..wah senang nak follow step by step tutor ni.sng blogger baru nak make up blog diorg he3...

anis Sk said...

@||aLeaSaRa|| hye sara. hehe mesti lah kena fahamkan semua orang senang la diorag nak buwat ;)

love coffee said...

kalo utk blogskin

anis Sk said...

@love coffee kalau utk blogskin anis xtau. Try search google okay! :)