Saturday, 30 June 2012

Tips Tak Payah Susah-susah Nak Download Gambar

Assalammualaikum . Haih, dapat idea nak post ape .. Tips ni Anis nak sharing je . Contoh kalau korang nak ambil gambar sebagai header, dll, tak payah susah-susah nak Save Image As .. Korang buat je macam Anis biase buat ni .. kekekeke .. # Kalau tak nak ikut pun takpe . Jangan nak protes ~

Korang cuma Printscreen , then bukak Paint, paste kat dalam Paint tu .. pastu Save lah .. tp kalau bab transparentkan gambar, buat la guna Photoshop . So selesai dah .. Eh, aku ni tah hape-hape tah bagi tips . Okey, ni Anis terangkan dengan lebih teliti ( lah sangat ).

1  First of all, carik lah gambar yg korang nak save tu ... contoh aku amik kat blog cute kak Nabila Medan . Dekat bahagian Freebies .

2   Jumpa dah gambar nye ? Korang pergi fokuskan dekat gambar tu pastu tekan dekat keyboard, "PrtSc + Fn" serentak !!  #Aku syorkan korang amik warna background warna putih sebab senang la nak transparentkan nanti . Etc :-

3   Pastu, korang bukak Paint korang .. klik dekat Paste tu . ( Aku Windows 7 ) :)
4   Dah ? Pastu gambar korang muncul kan ? Then, korang tekan yg Select pastu cropkan . Etc :-
5   Jadi macam ni pastu Save dalam Format Png .
Senang kan ? K aku tau la care ni slow motion srupe Matrix yang hensem tu .. tapi tidak merbahaya .. hoho -..- Sekian ~
'Entry ni dah publish ? Yeay .. ' * Jangan layan ni *

2 comments:

rAIHan said...

raihan pon selalu buat cmtu klu tak bole download cm bese..^^

♥ Anis said...

kak @rAIHan a'ah :) hi hi