Monday, 4 June 2012

Transparentkan Gambar

Baru balik dari Melaka, best nye lahai walaupun 2 hari 1 malam je Anis kat sana . Holiday tahun ni best sangat . Hehe, mesti siapa yang masuk blog ni asyik-asyik pandang tajuk yang same je, mesti bosan en . Huhu~ takde idea nak publish entry ape, tapi tadi bukak dashboard, tengok ade orang req macam mana nak transparentkan gambar .. thanks Nasuha request *sekurang-kurangnya korang tak bosan dok baca entry sama . :D .
Okey, nak transparentkan gambar ni Anis guna Photoshop cs5 (Wanhazel) <-- klik kalau nak download . Photoshop ape-ape pon boley =). Anis pon belajar nak transparentkan gambar ni pon daripada Wan Hazel jugak . Okey, jom start :)

1.Bukak Photoshop, klik File > Open > Bukak gambar yang korang nak transparentkan tu .

2 .Bila dah bukak tu, kalau background korang putih macam Anis ni, nampak tak eraser tool kat belah kanan tu, right click & pilih Magic Eraser Tool .
3. Klik je di tempat-tempat putih tu dan dah jadi transparent, kan ? Korang boleh jugak guna Background Eraser Tool :)

4. Kalau gambar korang tu bukan background putih .. buat macam ni pulak . Tekan yang Anis arrowkan tu .

Klik brush tool sekali . Brush dekat gambar yang tak nak ditransparentkan . Macam ini . Anis guna gambar adik Anis je . :)
Dia jadi warna merah macam tu, then dah buat kat gambar, tekan macam di gambar . Yang petak tu .
Lepas tu die jadi garisan putus-putus cam tu, klik Select  > Inverse . Dah siap . Kalau nak tengok die transparent ke tidak, klik File > New > Buat lah size brape-berape pon > Transparent . Tengok tepi, klik yang macam arrow tu, macam gambar atas ni, yang atas sekali . Haa, drag je dekat New Tab tadi . Dah jadi :) . Klik gamba kalau nak tengok transparent ke tidak .


Good Luck~

2 comments:

Nasuha said...

sy tak tau. sy pakai ps cs4 boleh ke?

♥ Anis said...

@Nasuha bolehh sangat =) tak ade masalah .. semua same je ..