Sunday, 20 May 2012

Tulisan Ada Corak di Photoshop

Contoh tulisan bercorak macam ini

Bukak Photoshop, 
klik File > New > Setkan Size nye
Tekan Simbol T yang Anis petakkan tu and type lah ape2,

Lepas dah tulis tu, 
Klik kat File > Open > Open Gambar bercorak korang .
Look, dia pergi ke tempat sebelah tulisan kan, klik yang Anis petakkan yang Rectangle Marquee Tool tu 
Then, pergi ke background tu & macam cropkan la semua tempat macam ni lah senang


Lepas dah buat tu, tekan di Keyboard korang Ctrl+C untuk copy gambar tu ye.Tekan 2,3 kali
Pergi balik ke layer tulisan yang belah kiri tu tadi, tekan di keyboard, Ctrl+V untuk pastekan background tadi di atas tulisan .
Jadi lah macam ini .
 Background dia tak tutup semua tulisan kan so nak besarkan die,  tekan yang Anis petakkan warna merah tu, then pergi ke background tu & right click .

Automatik korang boleh resize balik, tutup semua tulisan ye .

Klik pada Move Tool
And akan ade popup macam ni, just tekan Appy ..
Garisan solid di luar background tu akan hilang & now time for clipping mask !

Ikut gambar, tekan untuk besar .
Lepas tick Create Clipping Mask, tulisan korang akan jadi bercorak betul ? Good Job ! :)
Kalau nak touch-up kan tulisan korang tu, yang dekat layer tulisan korang tu, alah bawah Layer 1 tu lah .. right click & tekan Blending Option ..  suke hatilah nak buat ape pun .


Hasilnya ..
Klik File > Save For Web & Devices > Ikut gambar
 Menjadi dan suka tutorial ini ?
Klik Sini . Assalamualaikum .

2 comments:

nis said...

Assalammualikum

hihi..anis dah lama tk update blog..

Skrg blog dah berwajah baru..

cantik.. But dulu lagi comel.. sbb apa? sbb warna biru XD

nis minat warna biruXD

ok2..tapi wajah blog anis skrg nie nampak LAGI kemas.. ^_^

♥ Anis said...

Waalaikumussalam .
Saje Anis nak try pakai blogskin sendiri .
Cadang nak buat warna biru jugak, tp nak ubah citarasa .. hihi
Thanks nis ! ;)