Saturday, 22 December 2012

Tutorial Design Cursor Sendiri (Photoshop)

Assalamualaikum. Tutorial ini telah direquest oleh farhan a.k.a super monitor :) Dia tanya,

farhan: bole ajar tak ,, tutor buat cursor guna photoshop

Boleh, boleh! Memang anis tengah free ni. Hehe, okay mula-mula kena lah save gambar cursor dulu. Nah ambik ni .
credit cursor: profesor hanan

Dah save? Good. Lepas tu bukak Photoshop korunk. Klik File > Open gambar cursor tu ok? 
Lepas tu korunk tekan File > New > Setkan Size tinggi dan lebar > Transparent > Ok. 

*klik untuk sihat*
Drag kan gambar cursor tu pergi ke tab baru. Adjust kan kedudukan cursor tu biar ke hujung. Macam ni
*klik untuk sihat*
Sekarang dah boleh tambah text. Klik aje pada simbol "T" tu. (type nama korang ke, nama awek korang ke. haha)
*klik untuk sihat*
Dah siap. Tengok ni contoh anis dah buat.

P/S : Harap Farhan faham lah ye. Mula-mula anis nak upload video, tapi lambat. Kalau ada apa-apa yang tak faham, tanya dalam kotak komen. Break a leg, try and error ye ^^

6 comments:

farhan irfan said...

thanks anis ^^ peace yoo anis .
okayy nak tanya biler pengumuman pemenang

♥ Anis said...

@farhan irfan Sesama bro, InsyaAllah minggu depan :D
Ooo tak sabar-2 yo.

farhan irfan said...

@♥ Anis hahah amemeh ahh ,, heheh hmm banyaklaa yang join T.T hmm kecewa laah nampaknya ,, anyway thanks kak buat tutor n some freebies
for me

♥ Anis said...

@farhan most welcome :) Kalau ada rezeki farhan, adalah :D just wait and see ya. Haha

farhan irfan said...

@♥ Anis okayy,, kakk if dah siap save macam mana eih kan da 3 save

♥ Anis said...

@farhan irfan Save for web and devices. Boleh tk? :)